21 Mayıs 2014 Çarşamba

ENGELLİLER ENGELSİZLERDEN ŞİKAYETÇİ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de 1 milyon 559 bin engelli var. Zihinsel, görme, işitsel, dil ve konuşma, ruhsal ve ortopedik olarak engel gruplarına ayrılan engelli türlerinin her birinin sayısı yüz binlerle ifade ediliyor. Sosyal hayatta var olmaya çalışan engelliler ise engelsiz kişilerden şikayetçi.

Kadınlarda  672 bin, erkeklerde ise 887 bin kişinin engeli var. Ulusal Engelliler Veritabanı (ÖZVERİ) kendilerine başvurada bulunarak kayıt yaptıran engelli sayısının yaşlara göre dağılımını kendi internet sitesinde sürekli güncellemekte. ÖZVERİ'nin lisetesine göre Türkiye'de en çok 77 ve üzeri yaşlarda olan kişilerde engel bulunuyor. En az engel ise 0-7 yaş aralığında gözükmekte.

1 buçuk milyonu aşkın engelli kişinin bulunduğu Türkiye'de engelliler dışarı çıkmakta çekimser kalarak evlerine çekilmiş durumdalar. Çünkü, engellilere yeteri kadar hoşgörü ve saygıyla yaklaşılmıyor. Dışarı çıkarak sosyal hayatta var olmayı isteyen engelliler ise birçok problemle karşılaşmakta. Engelliler için kaldırımlara yapılan kabartma yolların üzerine park etmiş araçlar ve metro istasyonlarında engellilere ayrılan asansörleri işgal eden engelsiz vatandaşlar, engellileri zor durumda bırakıyor. Bu durumdan şikayetçi olan güvenlik görevlileride asansör kullanımını tamamen kapattığı için engelliler daha da zor durumda kalıyor.

Bahçeşehir Haber'e konuşan engelsiz vatandaşlar her ne kadar engelli kişilere ellerinden gelen hoşgörüyü gösterdiklerini söylese de engelliler onlarla aynı fikirde değil. Çünkü, hayatın birçok alanında var olmaya çalışan engelliler, engelsiz vatandaşların tutum ve davranışlarından hiç memnun gözükmüyor.


Haber: Emrah Topcu
Kamera: Ahmet Turna

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder