6 Mart 2014 Perşembe

DERNEĞİME GİDERİM, ENGELİMİ YENERİM


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de 1 milyon 583 bin 218 engelli var. Akraba evlilikleri, yanlış tıbbi müdahale, trafik ve iş kazaları sonucu ortaya çıkan engellilerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Okul, iş, kültür ve sanat gibi konularda varlıklarını sürdürmek isteyen engelli bireylerin yardımına engelli vakıfları ve engelli dernekleri yetişiyor.

Engelleri kaldıran dernekler
Engellileri hayata kazandırmak ve yaşamlarını kolaylaştırmak için günümüzde birçok proje üzerinde durulmaktadır. Engelli derneklerinin bu konudaki çalışmaları azımsanamayacak türdendir. Gönüllü yurttaşlar tarafından oluşturulan bu derneklerde engellilere sosyal, kültürel, ekonomik ve eğitim alanlarında hizmetler verilmektedir. Bu hizmetlerin sonucu olarak sertifika elde eden engelliler, çeşitli sektörlerde istihdam ediliyor.  Ayrıca engelli derneklerinde dayanışma, kaynaşma, moral ve motivasyonu sağlamak amacıyla gerçekleştirilen çay partileri, konserler, dinletiler, bayram ve yılbaşı kutlamaları engellileri hayata bağlamak amacıyla düzenlenen etkinlikler arasında. Engelli üniversite öğrencilerini de unutmayan bu dernekler, öğrencilere burs imkanları sağlamaktadır.

Özel eğitim merkezleri ve özel doktorlarla anlaşma yapan engelli dernekleri, engellilerin muayenelerini yaptırmakla beraber onlara cerrahi protezler sağlamaktadır. Dernekler, mali imkanları doğrultusunda dernek üyesi engellilerin sağlık hizmetlerine yardımcı olmak için klinik açmakta ve onlara ambulans temin etmektedir. Açılan kliniklerin tıbbi malzeme ihtiyacı ise gönüllüler tarafından karşılanıyor.

Türkiye’deki engelli derneklerinin bir diğer faaliyeti ise deprem, sel, yangın ve diğer doğal afetlerden hasar gören engelli bireylerin zararlarını gidermek için yaptığı çalışmalardır. Bu çalışmalar, engellilerin ve engelli ailelerin uğradığı maddi zararların yanı sıra psikolojik bunalımları da gidermek amacıyla faaliyetlerini sürdürmektedir.


Engelsizlere ihtiyaçları var
Tüm ihtiyaçları gönüllüler tarafından karşılanan engelli dernekleri, düzenlenen sosyal faaliyetler için talep beklemektedir. Gönüllüler, uzmanlık alanlarına uygun eğitim seminer çalışmaları veya danışmanlık organizasyonlarına katılabilirler. Ayrıca sosyal çalışmalarda ya da eğitim dayanışma hedefli projeksiyonlarda destekçi olabilirler. Herhangi bir engelli derneğine gidip bu derneklerin sosyal faaliyetlerinde görev almak isteyen gönüllüler, dernek yetkilileri tarafından çeşitli sosyal projelerde görevlendirilmektedirler.  Türkiye’nin dört bir yanında varlığını sürdüren engelli dernekleri, insanları duyarlı davranmaya ve bu kurumlara bağış yapmaya davet etmektedir.,

Haber ve Kurgu: Emrah Topcu






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder