11 Mart 2014 Salı

ENGELLER KALKIYOR



Görme engellileri evlerine mahkum eden nedenler birer birer ortadan kalkıyor. İstanbul Şişli’deki “Altınokta KörlerDerneği” görme engelliler için umut kapısı haline geldi. 700’ün üzerinde üyesi olan dernek, görme engellilere okuma-yazma, bilgisayar, bağlama ve tiyatro eğitimi gibi birçok alanda hizmet veriyor.


165 Günde engelli eğitimi
1950 yılında İstanbul Şişli’de kurulan “Altınokta Körler Derneği”, başta eğitim ve istihdam olmak üzere görme engellilere yönelik birçok sosyal ve kültürel projelerin altına imza atmaktadır.  700’ün üzerinde üye sayısı olan derneğe, gün geçtikçe kayıt yaptıranların sayısı artıyor. Kursa kayıt yaptıran görme engelliler, dernekte düzenlenen kurs ve etkinliklere ücretsiz olarak katılmaktadır. Altınokta Körler Derneği Sosyal İlişkiler Sorumlusu Hasan Gündar, “Derneğimizin en büyük ideali eğitimdir. 18 yaşını geçmiş arkadaşlarımızı 5 buçuk aylık bir eğitim sonunda el ve kabartma yazı eğitimleri kazandırmaktayız. Dernek üyelerine evde yemek yapmasıyla ilgili olarak dersler bile veriliyor. Halk eğitim kurslarıyla beraber ortak çalışmalarımız sürmektedir. Ayrıca üyerimizle birlikte ülke çapında belediyelerin de yardımıyla geziler düzenlemekteyiz” diye konuştu.


Engellilerin ses sistem odaklı telefonları var

Derneğin başka bir çalışması da görme engellilerin sokağa tek başına çıkmasını sağlamak. Altınokta Körler Derneği Sosyal İlişkiler Sorumlusu Zehra Sürücü, görme engellilere baston eğitimi verdiklerini ve onları bağımsız bir şekilde sokağa çıkmaları konusunda eğittiklerini ifade etti. Zehra Sürücü, verilen baston eğitimi sonrasında görme engellilerin ailelerini de rahatlattıklarını ve bu ailelerin artık görme engelli evlatlarına daha fazla zaman ayırmak zorunda kalmadıklarını belirtti. Ayrıca görme engelliler için derneğin ses sistem odaklı çalışan cep telefonlarını temin ettikğini ve bu telefonları görme engellilere sunduklarını söyleyen Zehra Sürücü, “Görme engelliler artık edindiği ses sistem odaklı cep telefonlarıyla ailelerini bilgilendiriyorlar. Bu sayede aileleri merak duygusundan kendilerini arındırıyor” ifadelerini kullandı.

Bakanlıktan engellilere bilgisayar sertifikası
“Altınokta Körler Derneği”nin en gözde faaliyeti ise bilgisayar kursu. Sesli programların yüklendiği bilgisayarlar, görme engellileri kolayca yönlendirebiliyor. Bilgisayar Öğretmeni Kenan İrişmen, “Bilgisayar eğitimimizin içerinde sesli programlar var. Bu ses programlarını yüklediğimiz bilgisayarlar, görme engelli öğrencilerimize yanlarında bulunan biri ekranda yazanları okuyormuş gibi hizmet veriyor. 368 saat süren bir eğitim sonrasında öğrenciler bilgisayar kullanmayı öğrenmektedir. Bu eğitim sonrasında kendilerine Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı sertifika veriliyor. Bu sertifikayla öğrencilerimiz çağrı merkezleri gibi alanlarda görevlendirilmekte ve para kazanmaktadır.



Kendisi de görme engelli olan Doç. Dr. Mithat Enç tarafından kurulan “Altınokta Körler Derneği”, içerisinde geniş çaplı bir de kütüphane barındırmaktadır. Dernek hocalarından aldıkları okuma ve yazma eğitimi sonrası bu kütüphanelerdeki kitapları okuma imkanı bulan görme engelliler, kitap okumanın tadını çıkarıyor. Yüzde yüz görme engeli bulunan dernek üyeleri ise gönüllüler tarafından okunan ve bilgisayar ortamına sesli bir şekilde kayıt ettirilen kitapları yalıntımlı bir odada kulaklık yardımıyla dinleyebilmektedir.

Haber: Emrah Topcu
Kurgu: Emrah Topcu
Kamera: Kadir Aras

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder